وال استریت چیست؟
وال استریت کجاست؟ وال استریت یکی از خیابانهای معروف نیویورک (واقع در منطقه منهتن) است و بازار بورس نیویورک (New York Stock Exchange یا به اختصار NYSE) در این خیابان قرار دارد. همچنین دفتر مرکزی تعدادی از قدیمیترین و بزرگترین کارگزاریها و بانکهای سرمایهگذاری آمریکا در این خیابان قرار دارد.
وقتی کسی از والاستریت صحبت میکند، احتمالاً منظور وی «خیابان وال استریت» نیست و به تمامی شرکتها و افراد فعال در صنعت مالی آمریکا اشاره میکند؛ حتی اگر دفتر آن شرکتها در این خیابان نباشد. برای مثال ممکن است جملهای شبیه به این شنیده باشید:
سود شرکت اپل در سال گذشته از انتظارات والاستریت بسیار پایینتر بود.
این جمله به این معنی است که سهامداران اپل انتظار سود بیشتری از اپل داشتند و عبارت والاستریت در اینجا به تمامی فعالان و معاملهگران بازارهای مالی در تمام جهان اشاره دارد.
در گذشته که فنّاوری اطلاعات به اندازه امروز پیشرفت نکرده بود، حضور در وال استریت برای دسترسی به اطلاعات دست اوّل بازار حیاتی بود؛ با این حال امروز با پیشرفت فنَاوری اطلاعات و جهانی شدن صنعت مالی از تمام نقاط دنیا میتوان به این اطلاعات دسترسی داشت.
اکثر افراد تصور میکنند بیشترین گردش مالی جهانی در والاستریت اتفاق میافتد و به همین خاطر نقش شهرهای بزرگ دیگر در گردش مالی جهانی نادیده گرفته میشود. اما حقیقت این است که شهرهایی نظیر لندن، سنگاپور، زوریخ، هنگ هنگ، شیکاگو و دیگر شهرها نه تنها در گردش مالی دست کمی از نیویورک و وال استریت ندارند، بلکه گاه از آن جلوتر هم هستند!
نکات مهم
- والاستریت خیابانی در منطقه منهتن نیویورک است که بازار بورس نیویورک در آن قرار دارد.
- تعداد زیادی از کارگزاریها و بانکهای سرمایهگذاری قدیمی و بزرگ آمریکا در وال استریت قرار دارند.
- عبارت والاستریت به تمامی شرکتها و افراد فعال در صنعت مالی آمریکا اشاره میکند.
تاریخچه والاستریت
والاستریت در قرن هفدهم میلادی تبدیل به مرکز معاملات آمریکا شد، با این حال تا اواخر این قرن معروف نشده بود. معروف شدن والاستریت به امضای قراردادی تحت عنوان «Buttonwood Agreement» میان 24 کارگزاری بزرگ و برجسته آمریکا باز میگردد. این قرارداد زیر درختی به اسم Buttonwood امضا شد و دلیل نامگذاری آن همین است. قرارداد Buttonwood یک قدم ابتدایی برای تاسیس یک بازار بورس بود که در سالهای بعد تبدیل به بازار بورس نیویوک شد.
بعد از جنگ جهانی اول، نیویورک در معاملات و خدمات مالی از لندن پیشی گرفت و تبدیل به تاثیرگذارترین مرکز مالی جهان شد و این مسئله در معروف شدن وال استریت تاثیر زیادی داشت.
-
درخت Buttonwood
والاستریت یا میناستریت؟ (Main Street)
عبارت والاستریت به تمامی شرکتها و افراد فعال در صنعت مالی و سرمایهگذاری آمریکا اشاره دارد، با این حال والاسریت معمولاً با میناستریت مقایسه میشود. میناستریت شامل تمامی شرکتها و کسب و کارهای کوچک، کارمندان و معاملهگران خرد و بطور کلی تمام اقتصاد است. تفاوت قائل شدن میان والاستریت و میناستریت به این دلیل است که معمولاً اهداف، منافع و انگیزههای میناستریت در تضاد با والاستریت قرار دارد. والاستریت به شرکتهای بزرگ در صنعت مالی و دیگر صنایع اشاره دارد و میناستریت به شرکتهای کوچک، مغازهها و … .
حقایقی درباره وال استریت
علت نامگذاری وال استریت
در قرن هفدهم میلادی، آلمانیها برای دفاع از خود در مقابل حملات دزدان دریایی، قبایل بومی آمریکا و بریتانیاییها، دیواری به ارتفاع 4 متر در انتهای این خیابان ساخته بودند. از همین رو این خیابان، وال استریت نام گرفت.
بحران اقتصادی 1929 آمریکا
در سال 1929 میلادی، بحرانی اقتصادی در بازار سهام آمریکا رخ داد و بعدها این بحران به بحران وال استریت معروف شد. در نتیجه رشد بیسابقه قیمت سهام در بازارهای آمریکا در دهه 1920، بسیاری از افراد اقدام به قرض کردن پول و سرمایهگذاری در سهام کردند. به همین دلیل، قیمت سهام در وال اسریت از ارزش واقعی خود بسیار بیشتر شد و اصطلاحاً در این بازار حباب شکل گرفت. برخی از سرمایهگذاران متوجه حباب بورس شدند و اقدام به فروش سهمهای خود کردند. در نتیجه بازار بورس نیویورک شروع به ریزش کرد و بحران اقتصادی 1929 آمریکا رخ داد.
خودکشی معاملهگران در نتیجه بحران اقتصادی 1929 آمریکا
در نتیجه بحران اقتصادی 1929 آمریکا، بسیاری از معاملهگران وال استریت در نتیجه از دست دادن تمامی دارایی خود، اقدام به خودکشی کردند. آمار درستی از میزان خودکشی در نتیجه این بحران وجود ندارد، با این حال تخمین زده میشود که حداقل 100 نفر در این سال اقدام به خودکشی کردهاند.
فیلمهایی درباره وال استریت
درباره وال استریت فیلمها و سریالهای زیادی ساخته شده است. برخی از این فیلمها عبارتند از:
- فیلم وال استریت (ساخته سال 1987)
- فیلم وال استریت: پول هرگز نمیخوابد (2010) – Wall Street: Money never sleeps
- فیلم بی حد و مرز (2011) – Limitless
- فیلم گرگ وال استریت (2013) – The Wolf of Wall Street
- فیلم فروش بزرگ (2015) – The Big Short
- فیلم جادوگر دروغ (2017) – Wizard of Lies
- سریال میلیاردها (شروع: 2016) – Billions
ساعات معاملاتی وال استریت
معامله در وال استریت هر روز ساعت 9:30 صبح به وقت نیویورک و با صدا در آمدن زنگ بازار بورس نیویورک آغاز میشود و بعد از ظهر ساعت 16 و با نواختن مجدد زنگ خاتمه مییابد. زنگ بازار بورس نیویورک معمولاً توسط فردی مشهور نواخته میشود. در ویدئوی زیر، همسر دونالد ترامپ زنگ بازار بورس را به صدا در میآورد:
سقوطهای تاریخی وال استریت
وال استریت تا کنون چندین بار سقوط کرده است. برخی از مهمترین سقوطهای وال استریت در سده گذشته عبارتند از:
- سقوط وال استریت و بحران اقتصادی 1929 جهانی (معروف به رکود بزرگ یا The Great Depression)
- دوشنبه سیاه وال استریت در سال 1987
- ترکیدن حباب شرکتهای فناوری در سال 2000 (معروف به حباب دات کام)
- بحران اقتصادی 2008
شرکتها، نهادها، بانکها و رسانههای مشهور وال استریت
بازار بورس نیویورک
بازار بورس نیویورک در وال استریت قرار دارد. این بازار، بزرگترین و پرحجمترین بازار بورس جهان است و در سال 1792 میلادی در وال استریت بنیانگذاری شده است. سرمایه موجود در این بازار در حال حاضر معادل با 31 تریلیون دلار است و گردش روزانه این بازار به 200 میلیارد دلار در روز میرسد.
وال اسریت ژورنال
وال اسریت ژورنال (به اختصار: WSJ) یک روزنامه بینالمللی انگلیسی زبان است که بر موضوعات مرتبط با کسب و کار تمرکز کرده است. این روزنامه علاوه بر انگلیسی، به زبانهای چینی و ژاپنی نیز منتشر میشود. وال اسریت ژورنال از سال 1889 تا کنون منتشر میشود و در حال حاضر پرخوانندهترین روزنامه جهان با موضوع کسب و کار است.
دفتر اصلی این روزنامه در منهتن و در نزدیکی خیابان وال استریت قرار دارد.
گروه سیتی (Citi group)
یکی از بزرگترین بانکهای تجاری دنیاست و از سال 1812 فعالیت میکند. دفتر مرکزی آن در وال استریت قرار دارد و دارای بیش از 2600 شعبه در 19 کشور جهان است.
جیپی مورگان چیس (JPM Chase)
یک بانک سرمایهگذاری چندملیتی آمریکایی است و در وال استریت قرار دارد. این مجموعه از لحاظ ثروت بزرگترین بانک آمریکایی و ششمین بانک بزرگ جهان است.